Trappenhuis

Een trappenhuis is een essentieel onderdeel van elk gebouw. Het biedt niet alleen toegang tot verschillende verdiepingen, maar vervult ook een belangrijke rol in de veiligheid en structuur van het pand. In moderne ontwerpen gaat het echter verder dan functionaliteit: een trappenhuis kan ook een krachtig visueel statement zijn. Vooral wanneer het zichtbaar is in een atrium of andere open ruimte, kan het de esthetiek en beleving van een gebouw versterken.

Wat is een trappenhuis?

Een trappenhuis is een apart ontworpen ruimte in een gebouw, die verticaal door de verschillende verdiepingen loopt. Door het trappenhuis centraal in een gebouw te positioneren is deze snel bereikbaar en door veel mensen tegelijkertijd te gebruiken. Als het trappenhuis bijvoorbeeld zichtbaar is in een atrium van een gebouw, is naast de praktische functie het visuele aspect ook belangrijk. Er zal in zo’n geval gekozen worden voor designtrappen die de verschillende verdiepingen met elkaar verbinden.

Bij grotere panden, zoals appartementencomplexen, woongebouwen, scholen en kantoren worden vaak trappenhuizen toegepast. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

  • Een trappenhuis is een afgesloten ruimte waardoor er minder last van geluidsoverlast is.
  • Door het gebruik van brandwerende materialen is het een veilige vluchtroute tijdens een brand.
  • Als de liften in het gebouw buiten gebruik zijn kan het trappenhuis worden gebruikt.
  • Er is een functionele indeling van het gebouw waardoor er geen overbodige ruimte verloren gaat.
  • Naast functioneel kan je ook wat moois maken van een trappenhuis, wij denken met je mee.

Geschikte trappen voor een trappenhuis

Meestal worden er bordestrappen toegepast, omdat ze prettig beloopbaar zijn en voorzien zijn van een rustpunt halverwege de overbrugging van een verdieping. Als er minder ruimte beschikbaar is, worden er boven elkaar geplaatste spiltrappen aangebracht en als de trap cachet moet hebben, wordt er voor een wenteltrap gekozen.

Materialen in trappenhuizen

I.v.m. de brandveiligheid en het budget worden meestal prefab betontrappen gebruikt. Met stalen trappen zijn er wat meer mogelijkheden qua uitvoering. Houten trappen worden minder vaak toegepast i.v.m. de brandveiligheid. Er zijn wel brandvertragende conserveringen die dit probleem kunnen ondervangen.

Afwerkingen voor een trappenhuis

De binnenzijde van een trappenhuis wordt brandwerend en isolerend afgewerkt om brandoverdracht en geluidsoverdracht zoveel mogelijk te beperken.
Bij renovatieprojecten waar nog geen lift aanwezig is, worden de bestaande trappen vervangen door een lift en een nieuwe spiltrap.

Afhankelijk van de grootte van het gebouw en het aantal personen dat tegelijkertijd gebruik moet kunnen maken van de trap worden er één of meerdere trappenhuizen toegepast. De voorschriften uit het Bouwbesluit zijn hierin leidend.

Veelgestelde vragen:

Wat is de minimale breedte van een trap in een trappenhuis?
De  minimale breedte van een trap in een trappenhuis is afhankelijk van de gebruiksfunctie van het gebouw. Bij een woning in particulier eigendom moet dit minimaal 0,7 meter zijn. Bij appartementen is dit minimaal 1,1 meter.
Waarom zijn brandwerende materialen belangrijk in een trappenhuis?
Deze brandwerende materialen zijn belangrijk in een trappenhuis omdat een trappenhuis een open verbinding is tussen twee niveaus. Een trappenhuis is één van de zwakke plekken in een gebouw als het gaat om de overslag van een brand.
Wat zijn de voorschriften voor trappenhuizen in Nederland?
De voorschriften voor trappenhuizen in Nederland liggen vast in het ‘Besluit bouwwerken leefomgeving’ dat is opgesteld door de Nederlandse overheid. Dit besluit wordt regelmatig aangepast.
Hoeveel ruimte is nodig voor een trappenhuis?
De hoeveelheid ruimte dat nodig is voor een trappenhuis is afhankelijk van de functie van het gebouw. Bij een appartementencomplex moet je uitgaan van ca. 4 bij 2,5 meter.

Het trap design proces

1

Inventarisatie

Bij het realiseren van een design trap, staan de wensen van de klant centraal. Allereerst wordt door een van onze specialisten de bouwkundige situatie van uw woning onder de loep genomen.
2

3D Ontwerp

Vervolgens zal er door de tekenaars een 3D-ontwerp worden gemaakt van de desbetreffende design trap, volledig aansluitend op uw wensen en bovendien binnen het gestelde budget.
3

Montage

Wanneer de trap is gerealiseerd, zal deze worden geplaatst door onze ervaren montageploeg. Als bedrijf garanderen wij een ‘100% tevredenheidsgarantie’ aan al onze klanten.

Vrijblijvend offerte aanvragen?

Klik hieronder op de knop ‘Offerte aanvragen’ en
vul het offerteformulier in. Eén van onze
specialisten zal binnen een paar werkdagen reageren!

Offerte aanvragen

Sluiten