Trap ideeën: Doe hier inspiratie op!

Een design trap op maat is een duurzame en waardevolle investering waar je jarenlang plezier van hebt. Het kiezen van de juiste trap kan echter een uitdaging zijn. Er zijn namelijk veel verschillende soorten, vormen en materialen waaruit je kunt kiezen.

In deze blog vind je een overzicht van 10 trappensoorten en -vormen om je te inspireren!

1. Zwevende trap

De zwevende trap is een trap met een open zijde waardoor de traptreden er zwevend uitzien. De traptreden zijn aan een zijde van de muur of aan een trapboom bevestigd. De muur dient stevig genoeg te zijn om de draagkracht van de traptreden op te kunnen vangen.

Een zwevende trap heeft een minimalistisch design en kan in verschillende materialen worden gemaakt. Hierdoor komt de trap in vrijwel elk interieur tot zijn recht. Het open en ruimtelijke effect van deze trap spreekt veel mensen aan, maar door de afwezigheid van een balustrade is de trap minder veilig. Een zwevende trap zonder afscherming is daarom niet geschikt als je kinderen in huis heeft.

2. Glazen trap

Een glazen trap is een transparante trap waardoor er licht door de trap heen kan vallen. Deze trap komt dus goed tot zijn recht in een lichtrijke omgeving. Daarnaast wordt de glazen trap vaak voorzien van geïntegreerde LED-verlichting voor extra sfeer.

Glazen traptreden zijn toepasbaar op veel verschillende trapvormen. Het trapframe wordt meestal van staal of RVS gemaakt. Dit geeft een moderne en luxe uitstraling.

3. Middenboomtrap

De middenboomtrap heeft een centrale trapboom onderaan en in het midden van de traptreden. Hierdoor lijken de traptreden vrij in de ruimte te hangen en is de trap ideaal voor kleine ruimtes.

De middenboomtrap wordt meestal als rechte trap of onderkwarttrap uitgevoerd. Door zijn eenvoudige uitvoering is de trap relatief makkelijk te maken en daardoor goedkoper dan de meeste andere trapvormen.

4. Vrijdragende trap

De vrijdragende trap, of semi-vrijdragende trap, is een trap waarbij de traptreden aan een muur zijn verankerd. De draagconstructie is zoveel mogelijk in de muur weggewerkt. Net als de zwevende trap heeft deze trap een minimalistische uitstraling en een zwevend effect.

Voor de veiligheid wordt de vrijdragende trap vaak voorzien van een RVS balustrade of een roestvrijstalen leuning. De traptreden zijn meestal gemaakt van glas, hout of natuursteen.

5. Wenteltrap

De wenteltrap is een spiraalvormige trap zonder centrale spil. De traptreden zijn verankerd aan twee trapbomen die de trap dragen en zijn specifieke wokkelvorm geven.

Het trapframe is meestal gemaakt van staal of RVS. De traptreden kunnen zowel van staal, glas, kunststof of natuursteen gemaakt worden. Een wenteltrap neemt veel ruimte in beslag en daarom wordt deze trapvorm voornamelijk toegepast in winkels en grote kantoorpanden. Voor kleinere woonruimtes is de spiltrap een goed alternatief.

6. Industriële trap

Een industriële trap is een trap die vooral in winkel-, kantoorpanden of als buitentrap wordt geplaatst, maar tegenwoordig ook steeds vaker in woningen te zien is. Dit komt omdat de industriële woonstijl sterk in populariteit is toegenomen als trap in huis.

De trap is te maken in verschillende trapvormen en wordt veelal gemaakt met een stalen (of RVS) trapframe, gecombineerd met stalen of RVS-traptreden. Deze trappen zijn dus vaak weersbestendig.

7. Muizenboomtrappen

De muizenboomtrap is een populaire minimalistische trap met een karakteristieke trapvorm.  De trap wordt vaak vergeleken met het muizentrappetje dat vroeger op de kleuterschool werd gevouwen.

De trap komt het beste tot zijn recht in een rechte uitvoering, maar hij kan ook in vele andere vormen vervaardigd worden. De trap is daarom geschikt voor elke type woning.

Lees ook: De muizenboomtrap: een populaire trap in ons assortiment!

8. Bordestrappen

De bordestrap is een trap die voorzien is van één of meerdere bordessen (platformen). De tussenbordessen fungeren als rustpunt en kunnen worden toegepast om de draairichting van de trap te veranderen.

Vanzelfsprekend neemt deze trap meer ruimte in beslag dan een trap zonder bordessen. De trappen worden vaak gemaakt voor magazijnen en panden waar extra veiligheid gewenst is.

9. Kwartslagtrappen

Een kwartslagtrap is een trap waar een kwartdraai (een draai van 90°) of twee keer een kwartdraai in voorkomt. Er zijn meerdere variaties mogelijk en de trap kan zowel linksom als rechtsom gedraaid zijn. Het is ook mogelijk dat de trap twee tegengestelde draairichtingen heeft; dit wordt een Z-trap genoemd.

Een kwartslagtrap heeft als voordeel dat er ruimte wordt bespaard. Daarnaast oogt een kwartslagtrap een stuk aantrekkelijker dan een rechte trap, omdat de trap voor meer dynamiek zorgt.

10. Rechte trap

Een rechte trap is, zoals de naam al doet vermoeden, een trap die in een rechte lijn twee verdiepingen met elkaar verbindt. De rechte trap wordt ook wel een steektrap genoemd.

Door de basis vorm is de rechte trap zeer geschikt om uit te voeren als designtrap. Daarnaast zijn er veel verschillende uitvoeringsvormen mogelijk, waaronder de zwevende trap en muizenboomtrap. Een nadeel van de rechte trap is dat hij relatief veel ruimte in beslag neemt.

Persoonlijk advies

Heb je nog vragen over de verschillende trapvormen? Of ontvang je graag persoonlijk advies voor je situatie? Laat je dan uitgebreid adviseren in onze trappen showroom of neem contact met ons op zodat één van onze specialisten je persoonlijk kan adviseren. Wij staan je graag te woord!

Het trap design proces

1

Inventarisatie

Bij het realiseren van een design trap, staan de wensen van de klant centraal. Allereerst wordt door één van onze specialisten de bouwkundige situatie van uw woning onder de loep genomen.
2

3D Ontwerp

Vervolgens zal er door de tekenaars een 3D ontwerp worden gemaakt van de desbetreffende design trap, volledig aansluitend op uw wensen en bovendien binnen het gestelde budget.
3

Montage

Wanneer de trap is gerealiseerd, zal deze worden geplaatst door onze ervaren montageploeg. Als bedrijf garanderen wij een ‘100% tevredenheidsgarantie’ aan al onze klanten.

Vrijblijvend offerte aanvragen?

Klik hieronder op de knop ‘Offerte aanvragen’ en
vul het offerteformulier in. Eén van onze
specialisten zal binnen een paar werkdagen reageren!

Offerte aanvragen

Sluiten