Houten trapleuning

Een houten trapleuning is een essentiële handgreep die veiligheid en stijl combineert. Naast het voorkomen van valpartijen kan een trapleuning perfect worden geïntegreerd in het ontwerp van een designtrap. De vorm en het materiaal bepalen de uitstraling en versterken het totaalbeeld van de trap.

Houten trapleuning in design en gebruik

De trapleuning is een handgreep die je uit veiligheidsoverwegingen kunt vastpakken om te voorkomen dat je van de trap valt. Hoe steiler een trap, hoe belangrijker de aanwezigheid van een trapleuning is. De trapleuning is een praktisch onderdeel van de trap. Toch is het mogelijk om van de trapleuning een fraai geïntegreerd onderdeel van de designtrap te maken. De keuze van de vorm en materialen is van invloed op de esthetiek van een trap.

De leuning wordt over een balustrade langs de open zijde van de trap aangebracht of langs de wand als muurleuning.
Als er voor houten treden wordt gekozen, kun je het hout terug laten komen in de leuning, waardoor er een evenwicht in het trapontwerp ontstaat. In tegenstelling tot een metalen leuning voelt, een houten trapleuning warmer in de hand.

Houten trapleuningen worden in verschillende vormen gemaakt, zoals rond, ovaal en rechthoekig. De meest gekozen houtsoorten voor trapleuningen zijn: beuken, essen, eiken en mahonie.

Voordelen van een houten trapleuning ten opzichte van een stalen trapleuning:

Voordelen:

  • Een houten leuning voelt warmer aan
  • De leuning kan in verschillende vormen en houtsoorten worden gemaakt

Nadelen:

  • Een houten leuning is dikker dan een stalen leuning
  • Een houten leuning kan minder makkelijk in vormen worden gebogen dan een stalen leuning

Bouwtechnische eisen waar een houten trapleuning aan moet voldoen

Een trapleuning is niet verplicht, maar moet wel voldoen aan de algemene regels van het ‘Besluit bouwwerken leefomgeving’. Iedere uitvoering is mogelijk zolang deze hiermee niet in conflict is.

Onderhoud van een houten trapleuning

Sommige houtsoorten worden onbehandeld toegepast, maar de meeste houten leuningen worden gelakt, gebeitst of geolied. Afhankelijk van het gebruik zal er regelmatig een nieuwe afwerking moeten worden aangebracht.

Veelgestelde vragen:

Hoeveel steunen zijn nodig voor een houten trapleuning?
Meestal worden de steunen bij een muurleuning op afstand van elkaar gezet tussen de 80 en 90 cm.
Welke vormen zijn het meest comfortabel voor een houten trapleuning?
De ronde vormen liggen over het algemeen het prettigst in de hand. Hierdoor is het ook de veiligste vorm bij toepassing van een juiste diameter, bijvoorbeeld 4 cm.
Kan een houten trapleuning op maat gemaakt worden?
Ja, iedere vormgeving is door middel van moderne productietechnieken tegenwoordig mogelijk.
Hoe lang gaat een houten trapleuning mee?
Daar is niet een tijdslimiet aan verbonden. Bij normaal gebruik en onderhoud gaat een hardhouten leuning zonder probleem 100 jaar mee.
Wat kost een houten trapleuning gemiddeld?
Dit is sterk afhankelijk van de uitvoering en de gekozen materiaalsoort. Gemiddeld ligt de prijs tussen de € 50,- en € 100,- per meter.
Hoe kies ik de juiste houtsoort voor mijn trapleuning?
Meestal wordt voor een leuning dezelfde houtsoort gekozen die ook voor de houten treden wordt toegepast. De leuning is in de meeste houtsoorten uit te voeren; het advies is om in ieder geval een soort hardhout toe te passen i.v.m. de kwaliteit.

Het trap design proces

1

Inventarisatie

Bij het realiseren van een design trap, staan de wensen van de klant centraal. Allereerst wordt door een van onze specialisten de bouwkundige situatie van uw woning onder de loep genomen.
2

3D Ontwerp

Vervolgens zal er door de tekenaars een 3D-ontwerp worden gemaakt van de desbetreffende design trap, volledig aansluitend op uw wensen en bovendien binnen het gestelde budget.
3

Montage

Wanneer de trap is gerealiseerd, zal deze worden geplaatst door onze ervaren montageploeg. Als bedrijf garanderen wij een ‘100% tevredenheidsgarantie’ aan al onze klanten.

Vrijblijvend offerte aanvragen?

Klik hieronder op de knop ‘Offerte aanvragen’ en
vul het offerteformulier in. Eén van onze
specialisten zal binnen een paar werkdagen reageren!

Offerte aanvragen

Sluiten